„Ден на кутията“ – какво е това?

21 май 2018
„Ден на кутията“ – какво е това?


Английското словосъчетание «Boxing day» обикновено се превежда като «Ден на подаръците», но буквалното му значение е «Ден на кутията». Няма противоречие, защото се имат предвид именно тези кутии, в които се слагат подаръците. Този празник се отбелязва ежегодно във Великобритания и страните от Британската общност на следващия ден след Коледа, т.е. на 26 декември.


Как е възникнал празникът?


Има много теории за възникването на празника, но всички са съгласни с това, че празникът е започнал с обичая да се дават пари и подаръци на хората с по-ниско социално положение. Слагали ги в кутии, а оттук и името - Ден на кутията (Boxing day).


Какъв е произходът на името на празника?


- Във Великобритания традиционно на втория ден на Рождество семейството опаковало остатъците от празничния обяд в непретенциозни кутии и ги носело на болни и бедни. Обикновено опаковането на подаръците и лакомствата се възлагало на децата, които после помагали да ги раздадат на бедните.


- Според Коледната традиция в нощта на 24 срещу 25 декември дядо Коледа слага подаръците под елхата. На сутринта всички започват да ги отварят. Ако семейството е голямо и многодетно, то къщата се пълни с празни кутии, които децата не бързат да приберат. Явно заради това, този ден са го нарекли в англоезичните страни - Ден на кутията (Boxing day), но при превод на други езици са сметнали, че названието Ден на подаръците е по-благозвучно.


- Съществува друга версия, че названието на празника са дали кутиите, с които получателите на подаръци бързат в магазина, за да сменят подаръка, който не им е харесал.


- Възможно е празника да е наречен така и заради обичая на 25 декември свещенослужителите да отварят кутията, в която се събирали дарения цяла година, и на 26 декември раздавали тези пари на нуждаещите се.


- В миналото сред аристокрацията е било прието на 26 декември да се дават подаръци на васалите и прислугата, които получавали почивен ден, тъй като на Рождество са обслужвали господарите. Тогава давали на всички, които са работили за тях своеобразни Коледни премии – кутии с вкусна храна и лакомства. Затова някои твърдят, че името идва от този обичай.


Съществуват още няколко версии за произхода на празника и сега е невъзможно да се приеме една като правилна. В страните, където се отбелязва Денят на кутията, не се задълбочават в това. Достатъчно им е, че е почивен ден и една от добрите Коледни традиции.

Поръчка на качествени кашони и опаковъчни материали, може да направите на PackIt.bg.