Аеропласт. Видове и ползи

26 февруари 2020
Аеропласт. Видове и ползи

Аеропластът, познат още като аерофолио, е гъвкав и прозрачен пластмасов материал. Едната му страна е плоска, а другата е покрита с равномерно разположени едно до друго въздушни мехурчета. Аеропластът се използва за опаковането на чупливи и деликатни предмети, като различни видове техника, стъклени предмети (бутилки, чаши, огледала), мебели и други.

 

 

Видове аеропласт

 

Според въздушните мехурчета (балончета)

 

Въздушните мехурчета служат като възглавнички, предпазвайки увития в аерофолио предмет. В зависимост от това каква е големината на предмета и какво ниво на защита е нужно, се използват различни по големина мехурчета (балончета) – малки и големи. Те могат да бъдат с диаметър от 6 мм до 26 мм или повече, за да осигуряват по-високо ниво на удароустойчивост при транспорт.

 

 

 aeroplast-s-malki-baloncheta  aeroplast-s-golemi-baloncheta

 

 

Антистатичен аеропласт

 

 

Видовете аеропласт не се изчерпват само до различната големина на въздушните мехурчета. При транспортирането на електронни части и компоненти, като телевизори, компютри/ лаптопи, таблети, смартфони и др., се използва антистатично аерофолио. То е изработено от антистатична пластмаса, която предпазва чувствителните електронни чипове от статичното електричество и предотвратява повредата им.

 

Освен от повреда този вид аеропласт предпазва и от издраскване, влага, прах, вибрации и екстремно високи температури.

 

antistatichen-aeroplast

 

 

Крафт-аеропласт

 

 

Крафт-аеропластът е опаковъчен материал, съставен от слой крафт хартия и трислоен аеропласт. Предимствата на този вид аерофолио са много. Крафт хартията е известна със своята здравина и устойчивост, а освен това е и влагоабсорбираща и позволява на опакованите предмети да „дишат“, благодарение на своята въздухопроницаемост. Крафт-аеропластът е подходящ за опаковане на дървени мебели, чупливи предмети, куриерски пратки и други.

 

kraft-aeroplast

 

 

Аеропласт с разпенен полиетилен

 

 

Този вид аеропласт осигурява високо ниво на защита на опакованите предмети. Аеропластът с разпенен полиетилен предлага гъвкавост, защита срещу надраскване и устойчивост срещу удари, влага и мухъл.

 

aeroplast-s-razpenen-polietilen

 

 

Ползи на аеропласта

 

 

Може да се употребява многократно

 

 

Аерофолиото може да бъде използвано повече от веднъж, освен ако не е значително повредено и по-голямата част от мехурчетата са спукани. Това му качество го прави рентабилен и екологичен избор, за сметка на други видове материали, които могат да се използват само по веднъж.

 

 

Изключително лек опаковъчен материал

 

Аеропластът е сред най-леките опаковъчни материали. Структурата му е предимно въздушна с няколко слоя изключително лека пластмаса. Това му качество може да доведе до спестяване на транспортните разходи, особено когато изпращате регулярно голямо количество пратки.

 

 

Гъвкавост

 

Аерофолиото може да бъде използвано както за големи, така и за малки пратки. То лесно може да бъде нарязано, огънато, сгънато и т.н., така че да пасне идеално на предмета, който ще бъде опакован с него. Някои хора дори го използват за изолация на прозорците си през лятото, което доказва факта, че с малко творчество, аеропластът може да бъде използван в различни направления!

 

 

Ако все още не сте използвали аеропласт като опаковъчен материал за вашите предмети – сега е моментът да го направите!

 

Packit.bg – опаковай смело!