Стреч фолио - видове и приложение

11 януари 2018
Стреч фолио - видове и приложение

Стреч филм или стреч фолио е често използвано наименование за многопластово еластично полиетиленово фолио, произведено с помощта на така наречената технология за екструдиране на филми "CAST". Линейният полиетилен с ниска плътност (LLDPE) е основният материал за производство на разтегателен филм-стреч фолио.

Благодарение на съвременните производствени линии и най-съвременните технологии, както и използването на суровини, доставени от признати производители, филмът  е с много високо качество.

 

Приложение

Стреч фолиото се използва предимно за опаковане и защита на продукти, вариращи от товари, пакетирани на палети, до отделни елементи с големи или малки  общи размери. Благодарение на ниската си дебелина и висока издържливост, то  гарантира стабилността на товара, на опаковъчни продукти.

 

На пазара има различни видове стреч фолио, от различни производители.

 

Машинно - разтегателно  стреч фолио

То се използва за опаковане и защита на продукти, вариращи от товари, пакетирани на палети, до отделни елементи с големи общи размери. Предназначено е за  опаковане на товари с използване на опаковъчни машини.

 

Super Power и Power стреч фолио

Този тип стреч фолио е проектирано за опаковане и защита на продукти с използване на опаковъчни машини, дебелината на произведеното фолио е от 10 до 35 микрометра.

 

Стандартно  разтегателно стреч фолио

Това стреч фолио е предназначено  за опаковане и защита на продукти с използване на опаковъчни машини.

 

Предварително разтеглено фолио

Фолиото се произвежда чрез предварително разтягане на фолио тип "stretch" до определена дебелина.

Предварително опънато фолио има много предимства в сравнение с традиционното разтегателно фолио:

  • това позволява намаляване на консумацията на фолио по време на опаковане на палети и по този начин намаляване на разходите за единица опаковка;
  • голямото опъване на предварително опънатото фолио  се постига само с едно разтягане, което води до стабилност на натоварването по време на транспортирането;
  • необходимо е по-малко усилие за опъване на фолиото, което има положителен ефект върху ефективността на опаковането;
  • намаляването на консумацията на фолио има положително въздействие върху околната среда поради намаленото количество отпадъци.

Благодарение на използването на нови технологии, предварително изтегленото стреч фолио е оборудвано с цилиндрични ленти.

Създаването на върхове на  ръбове на фолиото води до:

  • повишена механична якост; филмът има по-голяма якост на скъсване, в сравнение с предварително изтеглено фолио, произведено по традиционни методи;
  • повишена устойчивост на раната на барабана до увреждане при транспортиране.

Предварително опънато фолио се предлага в следните диапазони на дебелината: 7; 8; 9; 10 цт.

Предварително опънато фолио се произвежда както за ръчно, така и за машинно приложение.

 

Ръчно стреч фолио

Предназначено за ръчно опаковане; дебелината на произведеното фолио е от 10 до 40 микрометра, а широчината е 450 мм или 500 мм, гарантираният участък е 100%; фолиото се навива на автоматична машина, оборудвана с устройства, контролиращи както дължината, така и теглото на стреч фолиото , навита на ролката.

Цвета на стреч фолиото може да бъде  различен: от безцветно и много прозрачно, до обагрено с различни цветове и не толкова прозрачно.

 

Инструкция за опаковане със стреч фолио.

Предполагам, че при опаковане  сте забелязали, че стреч фолиото  често се къса, когато се опакова палет със стоки.Това обикновено се дължи на неправилно боравене с този опаковъчен материал. Нашите съвети  ще ви помогнат да избегнете този проблем.

 


Разопаковане на стреч фолиото

1. Използвайте безопасен нож. Внимавайте да не повредите фолиото при неговото разопаковане.
2. Запомнете: Нарежете опоковката на фолиото между две ролки. В противен случай може да повредите самите ролки със стреч фолио.
3. Внимателно изваждайте ролката от опавката, за предпочитане с двете си ръце.

 

Пример за опаковане с фолио


1. Уверете се, че фолиото не е дефектно. Ако забележите някакви дефекти, разгънете докато дефектите изчезнат.
2. Обърнете внимание на посоката, в която фолиото трябва да бъде разопаковано.
3. Поставете ролка от стреч фолио върху опаковъчната количка. Опитайте се да контролирате външния вид на фолиото, колкото е възможно повече.
4. Издърпайте лентата от стреч фолиото между теглещите ролки.
5. Поставете ролката върху механизма за заваряване и рязане на филми. Ако вашето пакетиращо устройство няма такъв, можете да залепите лентата на фолиото към палета със стоките.

 

Поръчка на качествени кашони и опаковъчни материали, може да направите на PackIt.bg.