Велпапе - познатото и непознато

19 януари 2018
Велпапе - познатото и непознато

Велпапе - знаете ли приложенията на този вид картон за бита?

 

Различните видове велпапе се различават по структурата си, която е причина за различните видове якост. Здравината на велпапето се увеличава с броя на слоевете и качеството на използваната хартия. Тя се определя от следните три характеристики:

 

  • Якост на разрушаване.
  • Съпротивление на пробиване.
  • Устойчивост на смачкване на ръба.

 

 

Велпапето се състои от няколко гладки и  няколко нагънати пластове хартия, слепени един за друг. Има разделение  на класове, които са определени от специален стандарт. Вдлъбнатините се състоят от един или два външни слоя, и жлебове. Има  и  многопластови типове велпапе, с един или повече междинни слоя.  Вълновата дъска се класифицира по различни начини според броя на външните и междинни слоеве .

 

Защо е устойчива  гофрираната плоскост?


Използвани са два слоя  нагъната хартия, които са залепени заедно, един слой негофрирана хартия или картон и откритите външни повърхности са покрити с един слой от хартия или картон.

 

Приложение на велпапето

 

Картонените кутии обикновено се изработват от двуслойна гофрирана дъска с единична стена. Направените от гофриран картон с висока якост, обикновено тристенни или ултра-тежки гофрираните плоскости, се използват за транспортни операции, включващи тежки климатични условия и механични натоварвания, както и за тези, които включват по-тежки товари. Освен това, гофрирания слой, направен от устойчиво на влага лепило и хартия, се използва по-специално за морския транспорт.

От голямо значение при картонените кутии е флейтите, в края и страничните стени да бъдат разположени вертикално. Така ще могат да издържат на възможно най-голямото напрежение. Ако флейтите са хоризонтални, те имат много слаба твърдост и могат лесно да се смачкат.

Когато не са подредени правилно, жлебовете се смачкват при  натиск отгоре. Целият пакет може да се смачка и устойчивостта на кашона да се наруши.

Лесно е  свободно да се снабдите с гофриран картон. Много магазини, включително и онлайн магазините, разполагат с тонове от тях всяка година. Много и различни са употребите на велпапе картона, затова е добре той винаги да Ви бъде под ръка.

 

Изкуство с велпапе

 

Ако обичате занаятите или имате деца които обичат да майсторят, има различни употреби за велпапето. Поставете го на работния плот, за да защитите пода или масата, когато  майсторите нещо. Ако боядисвате със спрей, махнете горната и странична  страна на кутията. Боядисвайте върху големи, плоски ленти от него. Сложете ги заедно, за да направите скулптури, модели и други декорации.

 

Съхранение

 

Ако имате много предмети за съхранение и организиране, кутиите от велпапе са удобни и  достъпни. Използвайте кутии за организиране на дребните неща в гаража си. Поставете ги на рафтове, напишете елементите, които са вътре и ги напълнете - намирането на елементи ще бъде незабавно.

 

Училище

 

Картонените кутии от велпапе са идеални за диаграми или за създаване на евтин дисплей за даден проект. Учителите ще намерят тези дисплейни табла за отлични визуални средства в класната стая. Когато приключите с един дисплей за годината, всичко, което трябва да направите, е да го сгънете и да го върнете в килера, за да го използвате отново през следващата година. Когато дойде време за училищна игра, използвайте гофриран картон, за да направите декорите си и други детайли на сцената. Така  бюджетът ви няма да пострада.

 

Мебели от велпапе

 

Вярвате или не, велапапето е достатъчно здраво, за да направите мебели.  Превърнете го в материал за мебели за дома. Идеално за студентите и детските стаи, мебелите от картон, когато са построени правилно, са по-здрави, отколкото бихте очаквали.

 

Градинарство

 

Можете да използвате велпапе картон в градината си за много различни неща. Поставете кутия върху нежния си разсад, за да го предпазите от горещото лятно слънце или от силни ветрове. Практиката и лесното огъване на велпапето ще Ви дадат още идеи и приложения.

 

Поръчка на качествени кашони и опаковъчни материали, може да направите на PackIt.bg