Обвивка с балончета - аерофолио

26 януари 2018
Обвивка с балончета  - аерофолио

 

Използваме ги за опаковане и предпазване при транспортиране на чупливи, крехки  и фини предмети - стъкларии, произведения на изкуството, огледала, техника и много други.Малко история

 

Обвивката на балончета е пластичен прозрачен пластмасов материал, използван за опаковане на крехки предмети. Ритмично и симетрично разположени, изпъкнали въздушни накрайници (мехурчета) осигуряват омекотяване за крехки предмети.

 

"Bubble wrap" е търговска марка, собственост на Sealed Air Corporation. През 1957 г. двама изобретатели,  Alfred Fielding и Marc Chavannes, се опитват да създадат триизмерен пластмасов тапет. Въпреки че идеята се оказала  неуспешна, те открили, че това, което са направили, може да се използва като опаковъчен материал. Алфред Филдинг е съосновател през 1960 г. на Sealed Air Corp.

 

Терминът и до сега се използва общо за подобни продукти, като например балонче, хартия с балончета, опаковка с въздушни мехурчета, опаковка с мехурчета, бабъл фолио или аеропласт.

 

Дизайна може да е различен

 

Опаковката на балончета може да бъде: стандартна и с цветни маркировки/като материали за електростатично разтоварване/, или с  различен размер на балона.

Мехурчетата могат да са с диаметър до 6 милиметра, до 26 милиметра или повече. Това е, за да осигурят допълнително ниво на абсорбиране на удари по време на транспортиране. Най-често срещаният размер на балончето е 1 сантиметър. В допълнение към степента на защита, която може да се получи от размера на въздушните мехурчета в пластмасата, самият пластмасов материал може да предложи някои форми на защита на въпросния обект. Например, при доставката на чувствителни електронни части и компоненти се използва вид балонче, който използва антистатична пластмаса, която разсейва статичното зареждане, като по този начин защитава чувствителните електронни чипове от статични напрежения, които могат да ги повредят. Едно от първите широко разпространени употреби на балонната опаковка е през 1960 г., изпращането на новите IBM 1401 компютри до купувачите. Повечето клиенти никога не са виждали този опаковъчен материал преди.

Мехурчетата, които осигуряват омекотяване за крехки или чувствителни предмети, обикновено са разположение в различни размери, в зависимост от размера на опакования обект, както и от необходимото ниво на защита срещу повреда. Възможно е да са необходими няколко слоя, за да се осигури изолация от удари и вибрации. Един слой може да се използва точно като повърхностен защитен слой. Обвивката на балончета се използва за формиране на някои видове пощенски пликове.Забавление

 

Тъй като балонната обвивка прави специфичен звук, когато се компресира и разкъсва, често се използва като източник на забавление. Признавайки тази алтернативна употреба, някои уеб сайтове предлагат програма за виртуално спукване на балончета. Тя показва лист от балонни обвивки, които потребителите могат да видят и спукат, като кликнат върху мехурчетата.  Mugen Puchipuchi е компактна електронна играчка, която симулира  спукването на балончетата.

 

В последния понеделник на януари, в САЩ  се празнува Деня на благодарността на балоните. Историята е, че в този ден, в  радиостанцията в Блумингтън, Индиана получила пратка микрофони, увити в балонна опаковка. След като започнали разопаковането, те излъчвали в ефир по невнимание и шума от пукането на мехурчетата на опаковките им. Така се зародил и Деня на благодарността на балоните.

 

Поръчка на качествени кашони и опаковъчни материали, може да направите на PackIt.bg.