5 от най-често срещаните опаковъчни материали в света

29 януари 2018
5 от най-често срещаните опаковъчни материали в света

    

Годишните разходи за опаковане за продукти, закупени и продадени в целия свят, са няколко милиарда долара. Изчислено е, че 10% от общите разходи за всички продукти на дребно са разходи за опаковане. Компаниите харчат милиони долари, използвайки опаковки като форма на маркетинг, за да привлекат клиенти, докато продуктите са на рафта.

 

Има голямо разнообразие от материали и контейнери, които се използват за опаковане. По-долу е даден списък на най-често използваните материали за опаковане по цял свят.

 

  1. Хартия / картон /

 

Картонените  опаковки и  плоскости се използват както в първични, така и във  вторични опаковки от компании в цял ​​свят. Хартията се използва, за да се направи голямо разнообразие от тънки опаковъчни  продукти, включително етикети. Твърдо опаковъчни хартиени продукти са  - велпапе, картони и кашони, хартиени торби и други.

 

Твърдия картон е по-дебел и по-траен от обикновения хартиен материал. Често се използва картон и в първичните  опаковки. Картон се използва за картонени кутии за мляко и сокове, кутии за зърнени храни, кутии за замразени храни, кутии за бонбони и други. Картона  предлага  по-голяма защита на опакования продукт, отколкото обикновената хартия и по-малко спрямо фибростъклото.

 

Дървесно-влакнеста плоскост или  влакнести плочи се използват при създаването на велпапе. Фугиращата /нагъната/плоча създава разстояние между две плоски влакнести плоскости. Така се създава по-голяма якост и устойчивост на смачкване. Според направени изследвания, повече от 95% от всички продукти в САЩ се доставят във вторични опаковки, направени от вълнообразен картон.

 

  1. LDP / LLDPE / гъвкава опаковка

 

Полиетиленът с ниска плътност и линейният полиетилен с ниска плътност са гъвкави опаковъчни материали. Използват се  за първични и вторични опаковъчни продукти по целия свят. Всеки от тези материали е мек на допир и често предлага отлична устойчивост на пробиване.

 

Полиетиленът с малка плътност се използва за производство на различни торби, фолио и гъвкави плоскости за опаковане. LDPE торбичките се произвеждат с различни дебелини и често се използват за опаковане на хранителни продукти,  авточасти, инструменти и др. Полиетиленът с малка плътност също се използва за производството на фолио за свиване. То пък се използва като вторична опаковка за случаите на бутилки за вода и консерви.

 

Линейният полиетилен с ниска плътност често е по-тънък от LDPE. Обикновено се използва в опаковъчната индустрия за опаковане чрез разтягане, което се използва за обвиване и защита около палети от пакетирани продукти. LLDPE е с изключителна гъвкавост и  разтегливост.
   3. HPDE, PET / твърда опаковка

 

Произведени  са от полиетилен с висока плътност и полиетилен терефталатът. Това е  по-твърда пластмаса, отколкото другите пластмаси. И двата материала предлагат отлична устойчивост на влага, като същевременно поддържат твърда защитна конструкция. Някои от най-често използваните опаковки от  HDPE и PET са бутилки и кани.

 

Повечето бутилки за вода и сода са изработени от PET. Кани и бутилки за олио за готвене, картонени опаковки за мляко и повечето капачки за бутилки са направени от HPDE.
  1. Алуминиева опаковка

 

Алуминиевата опаковка се използва за различни приложения в целия свят. Най-често използваното и признато приложение за алуминиеви опаковки са алуминиеви кутии и контейнери.

 

Фолийните опаковки се използват в медицината, храните, напитките, козметиката и много други индустрии като защитна бариера. Алуминиевото фолио помага да се защитят продуктите от влага, слънчева светлина и други външни елементи. Фолийните опаковки често се използват с лепило за защита и запазване на неотворени продукти, докато са още на рафта в търговската млежа.

 

  1. Стъкло / бурканчета

 

Въпреки, че пазарът на пластмаси  е консумирал част от пазара на стъклени опаковки, стъклените опаковки все още заемат значителен пазарен дял в опаковката. Алкохолните и безалкохолните напитки съставляват голяма част от пазара на стъклени опаковки. Други индустрии, които систематично използват стъклени опаковки, са: козметика и лична хигиена, храна и подправки, дори домашен декор и свещи.

 

Стъклото е предпочитано от много компании, защото то е 100% рециклируемо. Според Института за стъклени опаковки стъклото може да бъде рециклирано безкрайно, без загуба на качество или чистота. Стъклото може да бъде предпочитано и  поради възприеманата стойност на продукта. По-скъпите продукти често са опаковани в стъклени опаковки, за да осигурят по-високо качество на външния вид спрямо други, в пластмасови опаковки.

 

Общият пазар на опаковки е огромен и се състои от много различни материали. Някои от тях, като споменатите тук са добре утвърдени материали. Те се използват години наред за опаковане. Други по-нови материали започват да получават пазарен дял, тъй като технологиите и пазарните изисквания се променят.

 

Поръчка на качествени кашони и опаковъчни материали, може да направите на PackIt.bg.