Картонена кутия или кашон - същност и история

10 май 2018
Картонена кутия или кашон - същност и история

 

Картонената кутия е кутия или контейнер, обикновено изработени от картон и понякога от гофриран гипсокартон. В опаковането се използват много видове картонени опаковки. Понякога кашон се нарича картонената кутия.

 

Същност

 

Картонената кутия е вид опаковка, подходяща за храна, фармацевтични продукти, хардуер и много други видове продукти. Сгъваемите картонени кутии обикновено се транспортират плоски. Тайландските стилове имат твърдо дъно и често се доставят като плоски заготовки и се сглобяват от опаковчика. Някои също така са самоусъвършенстващи се. Високоскоростно оборудване е на разположение за настройка, зареждане и затваряне на картонените кутии.

 

Видове

 

Асептичен картон

 

Картонените кутии за течности могат да бъдат произведени от ламинати от течна опаковъчна маса, фолио и полиетилен. Повечето се основават на системи Tetra Pak или SIG Combibloc. Една от опциите е, че печатаният ламинат се доставя на ролка. Картонената опаковка се нарязва и се оформя в опаковка. Вторият вариант е предварително сглобените рула да бъдат доставени на опаковчика за ползване и пълнене. Те са подходящи за асептична обработка и се използват за мляко, супа, сок и др. Картонените опаковки са по-леки в сравнение с металната кутия с подобна големина, но са по-трудни за рециклиране.

 

Щампован картон

 

Заготовките с горно покритие често се използват за течни продукти като мляко, сок и др. Те използват картон и полиетилен или друга течна опаковъчна хартия и понякога фолио от ламинат. Повечето от тях се отварят, като се отварят отворите на гърбовете и се издърпва нагоре. Някои от тях имат приспособления, които помагат при отварянето и ползване на съдържанието.

 

История на опаковките

 

Историята на картонената кутия тръгва още през 1879 г. в завод в Бруклин, Ню Йорк, управляван от Робърт Гайър. До 1896 г. Националната бисквитена компания е първата, която използва картонени кутии за опаковане на бисквити.
Следващото разработване на сгъната хартия, използвана за конструиране на картонени кутии, се споменава от д-р Уинслоу от Сиатъл, Вашингтон през 1908 г., който твърди, че контейнерите от картон за мляко се продават в Сан Франциско и Лос Анджелис още през 1906 г. Изобретателят на този картон е G.W. Максуел. През 1915 г. обаче Джон Ван Уормър от Толедо, Охайо получава първия патент за първата "бутилка от хартия", която е първата сгъната празна кутия за задържане на мляко. Той го нарича "чист-пак". Кутията за мляко е оригинална в смисъл, че може да бъде сгъната, залепена, напълнена с мляко и запечатана в млекопреработвателна ферма. В началото на 60-те години на миналия век се появиха много автоматизирани системи за подпомагане на производството на повтарящи се процеси. Точно тогава инженерът от Детройт, Мичиган, на име Марио Лепоре разработи машина за сгъване и запечатване на картонена кутия.

 

Форма

 

Въпреки, че често се оформя като кубовидна, не е необичайно да се намерят картонени кутии, които нямат прави ъгли и прави ръбове. Това е особено характерно за опаковките, използвани за сладолед.
Предлагат се тетраедри и други форми. Картонени кутии с шестоъгълни или осмоъгълни напречни сечения понякога се използват за специални предмети.

 

Материали

 

Картонените кутии могат да бъдат изработени от много материали: картон, дуплекс, бял крафт, рециклиран и много повече различни пластмаси или композитен материал. Някои са "хранителни" за директен контакт с храни. Много картонени кутии са изработени от едно парче картон. В зависимост от нуждата, този картон може да се нанесе с восък или да се покрие с полиетилен, за да се образува бариера срещу влага. Това може да служи за съхраняване на течен продукт.

 

Артистичен дизайн

 

Любопитно е, че през 80-те години на миналия век, на кутиите за мляко в Съединените щати често отпечатвали снимки на изчезнали деца с надеждата, че някой ще разпознае снимката и ще предостави информация на полицията.

 

В заключение

 

Обикновените транспортни контейнери изискват печатане и етикети за идентифициране на съдържанието, предоставяне на правна и регулаторна информация и баркодове за маршрутизиране. Кутиите, които се използват за маркетинг, мърчандайзинг и пунктове за продажба, често имат високи графики, които спомагат за общуването на съдържанието. Някои кутии са предназначени за показване на съдържанието на рафта. Други са предназначени да помогнат за разпространението на съдържанието. Популярни с тяхната здравина, трайност, лекота, рециклируемост и ефективност на разходите, картонените кутии се използват за доставка на разнообразие от артикули. Поради качеството и безопасността на опаковките в кутии от картон, те се използват широко в хранително-вкусовата промишленост. Кутиите се справят с налягането, което идва със складирането, това ги прави идеални за лесен транспорт.

 

Поръчка на качествени кашони и опаковъчни материали, може да направите на PackIt.bg.