Изпращане на стоки. Най-често срещани грешки

14 август 2020
Изпращане на стоки. Най-често срещани грешки

Неправилно опаковане

 

 

Това може би е най-очевидната грешка, която би могла да бъде допусната, но въпреки това всекидневно ставаме свидетели как много компании продължават да я допускат. За да сте сигурни, че пратките ви ще пристигнат в добро състояние трябва да се уверите, че сте ги опаковали по най-добрия начин, независимо колко внимателни са служителите от куриерската фирма.

Като за начало, кутията трябва да бъде подходяща за вашия колет – ако е прекалено голяма, то ще се наложи да запълвате празното пространство с допълнителни защитни материали (което от своя страна ще оскъпи опаковката). Ако пък изберете да не използвате допълнителни опаковъчни материали рискувате предметът да се движи свободно и да се повреди целостта му. Най-добрият вариант е да изберете подходяща по размер кутия и да добавите малко количество защитен материал, съобразен с вида на предмета, за да не си причинявате излишни главоболия и разходи.

 

 

Неподходяща опаковка

 

 

Да, изборът на кутия с подходящи размери и правилното опаковане са важни, но също така е от първостепенна важност и типът кутия, която използвате. Важно е да вземете предвид, че вашите колети могат да се окажат под голяма купчина от други колети, което поставя съдържанието им под голям риск, ако не сте избрали правилния вид кутия/ кашон. Запознайте се със степените на здравина, които предлагат различните видове опаковки, за да можете да вземете решение дали да използвате еднослойни, двуслойни или трислойни опаковъчни материали.

 

 

Грешки в избора на защитни материали

 

 

Материалът, който използвате, за да защитите допълнително пратките си също е от изключителна важност. Той трябва да е съобразен с естеството на продукта, независимо дали ще използвате аеропласт, шредирано велпапе, протектори за ъгли или други. Уверете се, че всички ръбове на предмета са покрити, защото е много вероятно да пробият кутията по време на транспорт. Помислете добре за цялото пътуване, на което ще бъдат подложени колетите ви и се опитайте да предвидите ситуациите и минимизирате риска от повреда.

 

Размери и тегло – органичения

 

 

Една от най-често допусканите грешки е, че компаниите не са наясно с ограниченията за размер и тегло на куриерските фирми. Тук отново се връщаме на проблема с използването на прекалено големи кутии, но последиците са различни. Много фирми доставят артикулите си в кутии, които са твърде големи за тях и съответно увеличават пощенските си разходи, защото повечето куриерски компании правят ценообразуването си на база тегло и размер на колета.

 

 

Липса на етикетиране

 

 

Освен добавянето на товарителница, за да се обозначи адресът за доставка, е важно да се уверите, че сте добавили и всяка друга информация, която смятате за важна във връзка с транспортирането на колета. Такава информация може да включва стикер „Чупливо“ или пък стикер, оказващ горна и долна страна на пакета. Сами по себе си тези стикери не защитават колетите, но все пак привличат вниманието на човека, отговорен за доставката им и увеличават шансовете те да бъде третирани по най-подходящия начин.

 

etiketirane-na-kolet-pratka

 

Избиране на най-евтината куриерска услуга

 

 

Дори да сте сложили всички възможни стикери, оказващи правилното съхранение и третиране на колета, те няма да имат особено значение, ако куриерът не иска да ги забележи. Не казваме, че най-евтината куриерска услуга няма да ви предложи добро качество на самата услуга, но бихме искали да насочим вниманието ви към това да не базирате избора си само и единствено на цената, когато избирате фирма за доставки.

Направете проучване и намерете фирмите с най-добри отзиви от клиенти. Истината е, че няма как да премахнете изцяло повредените колети, но винаги трябва да работите за поддържането им до абсолютен минимум.

 

 

Непознаване на правилата/ законите за внос и износ

 

 

При износ на продукти в други държави е добре да се запознаете с правилата за внос на всяка една от тях. Проверете специфичните правила за всяка страна, в която експортирате и се уверете, че сте включили съответната документация. Добре е да направите щателна проверка на забранените продукти за внос за всяка една държава, за да си спестите неприятностите.