Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Гофрирана кутия или кутия от велпапе - какво не знаем за нея?

7 май 2018
Гофрирана кутия или кутия от велпапе - какво не знаем за нея?


Гофрираните кутии се използват често като контейнери за превоз. Кутиите сами по себе си осигуряват известна степен на защита на продуктите, но често изискват вътрешни компоненти за омекотяване, закрепване и блокиране, за да се защити крехкото съдържание.

Повече от 95% от всички продукти в САЩ се доставят в кутии от велпапе. Вълнообразният картон представлява повече от половината от цялата хартия, рециклирана в САЩ.

 

Сила на натиск

 

Една от важните функции на гофрирана кутия е да осигури устойчивост на смачкване (защита на продукта) и адекватна якост за натрупване в складове.
Ако се очаква дългосрочно съхранение на велпапе с висока влажност, се изисква допълнителна якост и устойчивост на влага.

Методът за товарене на кутии върху палети силно влияе върху подреждането. Вертикалните колони осигуряват най-добрата ефективност на кутията, докато блокиращите шаблони на кутиите значително намаляват производителността. Взаимодействието на кутиите с палетите също е важно.

Много инженери по опаковки смятат, че е от полза периодично да извършват одит на складове и да посещават операциите по получаване на пакети от клиенти. Когато се наблюдава или документира наличието на проблеми в полеви условия, може да се инициира нов цикъл на проектиране и изпитване за гофрирана кутия. За да издържи деформацията при натрупване или съхранение (натоварване на стека = 1/3 якост на натиск), където стек натоварване = бруто тегло на кутията * височина стека.

 

Оценка на компресията и проектиране

 

Инженерите по опаковки проектират велпапе кутии, за да отговорят на специфичните нужди на продукта, който се транспортира, опасностите от транспортната среда (шок, вибрации, компресия, влага и т.н.) и нуждите на търговците на дребно и потребителите

Инженерите и проектантите започват с нуждите на конкретния проект: ограничения на разходите, способности на машините, характеристики на продуктите, нужди от логистика, приложими разпоредби, потребителски нужди и др. Често проектите се извършват с помощта на компютърно проектирани програми, свързани с автоматизирани таблици за вземане на проби.

 

Индивидуални и смесени пратки


Конструкцията на кутията трябва да съответства на нейната логистична система. Пакетите, предназначени за контролирани пратки с еднообразни товари за палети, може да не са подходящи за смесени пратки с експресни носители.
Много продукти се доставят поотделно (частично или изцяло) с експресен превозвач, поща или други смесени логистични системи. Изискванията за многократни ръчни манипулации, автоматизирано сортиране и неконтролируемо подреждане в камиони или въздушни контейнери поставят сериозно натиск върху кутиите, затварянето на кутиите и съдържанието. Кутиите, предназначени за товарене и съхранение на единични товари, може да не са подходящи за смесени логистични системи.

 

Затварянето на кутии включва:

 

Лепило, лепило на водна основа или лепило за горещо лепене. Лепилата се нанасят ръчно или са лепила на основата на машинно нишесте. Изборът на уплътнител е важен, тъй като може да бъде икономичен. Той работи като средство против плесени, лецини и гъби, за да се предотврати добавянето на антифунгали преди употреба.

Скрап-скоби се използват за затваряне на кутията. За ефективно затваряне скобите трябва да се прилагат в 45 градуса ъгъл. Болтовете са изработени от стомана, никел, месинг и др.


Поръчка на качествени кашони и опаковъчни материали, може да направите на PackIt.bg.

 

Сподели: