Готов ли е бизнесът ви за Коледната „треска“?

29 ноември 2019
Готов ли е бизнесът ви за Коледната „треска“?

 

Коледа е един от най-големите и светли християнски празници, чакан с нетърпение от милиони хора по света.

 

Коледа е и един от най-натоварените периоди в годината за повечето бизнеси в България (а и много други части на света), водещ до увеличение в продажбите и приходите, но ако не сте подготвени достатъчно – и до повече стрес.

 

Според проучване на Фератум Груп за 2018 година българските домакинства са похарчили около 25% от месечните си доходи за коледни подаръци, което автоматично води и до огромно увеличение в потреблението на опаковки и опаковъчни материали.

 

 

Погледнете назад към изминалите години

 

 

Прегледайте цифрите за изминалите години, за да добиете ясна представа от какво се нуждае бизнесът ви през този така натовен период от годината, какъвто е Коледа. Идентифицирайте колко поръчки и продажби сте имали; каква е била ситуацията с доставките, редовно ли сте изчерпвали количествата опаковки или тъкмо обратното – имали сте прекалено много такива.

 

След като си направите сметка какви количества опаковки ще са ви нужни през тази година е добра идея да идентифицирате кои са най-продаваните ви продукти и следователно да разберете от кой вид опаковки ще се нуждаете най-много.

 

 

biznes-koledni-izchisleniq

 

 

Увеличете промоциите

 

 

Възползвайте се максимално от периода около Коледа, за да увеличите продажбите си, като ангажирате потенциалните си клиенти и се отличите от конкуренцията. Опитайте се да използвате комбинация от неща, като персонализирани продукти, празнични опаковки, услуга за опаковане на подаръци и т.н. Също така не подценявайте рекламата и засиленото присъствие в социалните мрежи, за да промотирате продуктите и услугите си и да взаимодействате с клиентите си.

 

 

Поръчайте персонализираните си опаковки навреме

 

 

С настъпването на празничния период все повече бизнеси решават да използват опаковки, които кореспондират на коледния дух. Ако сте решили да използвате подобен тип опаковки е важно да вземете предвид времето, за което ще бъдат изработени и доставени до вас.

 

opakovki-paketirane

 

 

Купуване на едро или не

 

 

Много бизнеси решават да поръчат големи количества опаковки предварително и да ги складират, за да могат да са подготвени за наочаквани увеличения в продажбите (това също така им дава възможност и да спестят). За съжаление това не е опция за по-малките бизнеси, защото купуването на големи количества опаковки и опаковъчни материали изисква голямо складово пространство и големи предварителни разходи. Нашият съвет е тези бизнеси да потърсят доставчици, които могат да доставят в по-кратък срок или на следващия работен ден. Например тук, в Packit.bg, освен, че правим кашони по поръчка без изискване за минимално количество, можем да доставим вашите опаковки до 3 работни дни.

 

Направете вашия склад по-ефективен

 

 

През коледния период вашият склад ще бъде още по-натоварен, затова е важно той да бъде максимално подреден и добре организиран.

 

За повече идеи и съвети как да оптимизирате максимално складовото си пространство можете да прочетете тук.

 

 

Колкото по-добра подготовка направите, толкова по-добре. Надяваме се, че нашите съвети ще ви улеснят максимално в подготовката за коледния период и ще ви спестят време, което може да отделите в предоставяне на по-добро обслужване на вашите клиенти и извличане на максимума от периода за вашия бизнес. Помнете, че ако нещо не е както трябва, винаги можете да се поучите и да се опитате да го подобрите през следващата година.