Как да намалим пластмасата в опаковането

6 септември 2019
Как да намалим пластмасата в опаковането

 

 

 

  В последно време се говори все повече за пластмасата за еднократна употреба и нейното пагубно влияние върху околната среда. Според статистиката, всяка година океаните биват замърсявани с близо 8 милиона тона пластмаса. Всички ние можем да допринесем до значителното намаляване на това количество с малки промени в ежедневните си навици, като например изборът на опаковъчни материали.

В тази статия ще ви представим материали за опаковане, от които вашият бюджет няма да пострада и най-важното - не са вредни за природата.

 

 

 

Тиксо

 

Тиксото е един от най-широко разпространените опаковъчни материали. То най-често е изработено от полипропилен или винил – две от най-използваните пластмаси в света (2-ро и 3-то място).

 

За щастие има чудесен заместител – хартиеното крафт тиксо. То не само е биоразградимо и безопасно за природата, но и позволява на картона, към който е прикрепено, да бъде рециклиран без да се налага неговото отстраняване. Хартиеното крафт тиксо има още няколко предимства - уплътнява добре, не се отлепя и може да се пише върху него, позволявайки ви да надпишете кутията с вещите си.

 

kraft-hartieno-tikso

 

 

Защитни материали

 

Това е една част от опаковането, която предразполага към създаването на много излишни отпадъци. Съществуват много видове материали (аеропласт, полистиролов опаковъчен чипс и др.), които за съжаление са вредни за природата. Опаковъчната хартия е една много добра алтернатива, когато става въпрос за предпазване на ценни предмети, защото е биоразградима и лесно може да бъде рециклирана.

 

 

biorazgradima-opakovachna-hartiq

 

 

Пластмасови торбички

 

Пластмасовите торбички са най-разпространеният отпадък. Те лесно могат да бъдат заместени с хартиените им варианти, които не замърсяват околната среда веднъж попаднали в нея. Също така използването на хартиени торби за многократна употреба ще ви спести пари, тъй като в по-голямата част от магазините и супермаркетите найлоновите торбички се таксуват допълнително. Удобно, евтино и природосъобразно!

 

hartieni-torbichki-reciklirane