Как да палетизирате стоките си правилно и сигурно?

14 май 2024
Как да палетизирате стоките си правилно и сигурно?

В случай че ви предстои да транспортирате по-голямо количество стоки, е важно да ги подготвите за палетизиране по подходящ начин, за да гарантирате сигурността им. Какви кашони и материали за обезопасяване да използвате, как да подредите кашоните върху палета и други полезни съвети по темата можете да прочетете в следващите редове.Кога и защо палетизираме стоките?

 

Палетите са плоскости, върху които се подреждат и закрепват товарните единици. Те защитават стоките от деформиране и повреди при превозите.

Палетите обичайно имат стандартни размери с дължина 120 см и варираща ширина, което улеснява подреждането им в различни транспортни средства.

С опаковането на палети се улеснява товаренето и разтоварването и се съкращава времето за обработка на стоките. По време на транспортирането палетите се преброяват лесно, което е предимство за следене на обемите и бройките товари. А при необходимост от междинно складиране палетизираните товари заемат по-малко място.

Всички палетни пратки трябва да са във вид, подходящ за сортиране, обработка и транспорт, съобразен с изискванията на транспортната компания, която ползвате.Видове палета и правилно подреждане

 

С висока товароносимост са дървените и пластмасовите палети, като вторите са по-устойчиви на влажност. А картонените палети са леки, нискобюджетни и рециклируеми, но са за еднократна употреба и не са подходящи за тежки артикули и влажни условия.

Правилното подреждане на кашоните върху палета е много важно за стабилността им. Подреждайте ги в колони или със застъпване (застъпването е подходящо при твърди товари). Подреждайте кашоните плътно, от ъгъл до ъгъл и от ръб до ръб, като избягвате пирамидалното подреждане. И на финала се уверете, че няма стърчащи части.Подходящи кашони и материали за обезопасяване

 

           

 

В зависимост от стоките, които ще палетизирате, на първо място трябва да изберете удобни за тях кашони. Ние предлагаме различни по размер и дизайн кашони за палетизиране, сред които можете да откриете точните за вашите продукти и стоки.

А стреч фолиото и чембер лентите са два основни метода за обезопасяване на палетните пратки.

След като подредите кашоните върху палета, е важно да обвиете целия палет със стреч фолио за стабилност, както и за да осигурите защита на товарите от атмосферните условия като прах, дъжд, сняг и резки промени на температурата. 

В случай че искате да добавите допълнително обезопасяване, използвайте и чембер ленти, като товарът ви трябва да е фиксиран с поне четири от тях.

 

 

А за да предпазите кашоните от врязване, използвайте протектори за ръбове.

При нас ще откриете всички нужни консумативи: пластмасови чембери, метални катарами за чембер ленти, хартиени и пластмасови ъгли, многократна шпула за ръчен стреч, която помага за лесно използване на стреч фолиото, и подходящо тиксо за сглобяване на кашоните и други приложения. Както и У-образни профили от усилен полиетилен за защита на по-деликатни и чупливи стоки.

 

 

От точните кашони до ефективни материали за обезопасяване – в Packit.bg имаме всички нужни решения за палетизиране. Надяваме се, че съветите ни са били полезни, а в случай че искате да научите повече, както и да поръчате – не се колебайте да се свържете с нас.