Картон и велпапе – каква е разликата помежду им и кое да изберете

12 декември 2019
Картон и велпапе – каква е разликата помежду им и кое да изберете

Колкото повече продажби и доставки имате, толкова по-голяма е отговорността

 

 

През 2018 година, около 1.9 млрд. души са направили своите покупки онлайн. До 2021 година се очаква броят им да достигне 2.14 млрд.

 

Независимо дали клиентите пазаруват от големи вериги или от малки производители, всеки потребител очаква поръчката му да пристигне бързо и в добро състояние. Обмисляли ли сте вида на опаковката, която използвате за вашите продукти? Това е много важно решение, защото именно то може да спечели дадения клиент или напълно да го откаже да пазарува от вас в бъдеще.

 

За да може клиентът да стане лоялен към вас и вашата марка, той трябва да бъде удовлетворен не само от вашия продукт, но и от времето и начина му на доставка. В зависимост от теглото и размера на продукта, той може да бъде изпратен в подплатен плик или кутия/ кашон. За търговците, които използват кашони или кутии, впечатлението, което тази опаковка може да остави у клиента е критично. Верояността някой да поръча от вас, ако получи пратката си в повреден или разкъсан кашон/ кутия, е много малка.

 

Ако често ви се случва да използвате кашони или кутии за вашите продукти, не рискувайте, а се уверете, че знаете каква е разликата между картон и велпапе, за да сте сигурни, че използвате правилния вид опаковъчен материал за вашия бизнес. Това ще ви позволи да избегнете  всичко казано по-горе, като същевременно увеличавате продажбите, задържате клиенти и осигурявате приятното им изживяване.

 

 

Картон и велпапе – разлики

 

 

Въпреки, че картонът и велпапето си приличат на външен вид и създават впечатлението, че могат да свършат еднакво добра работа, те всъщност се доста различни по структура и предназначение. И тук въпросът е – картон или велпапе трябва да използвате, за да задоволите вашите нужди и тези на клиентите ви?

 

Картонът е направен от дебела хартия примесена с целулоза (която често бива рециклирана). Този вид материал се използва най-често за направата на малки кутии, опаковки, и дори структурна поддръжка на по-меки предмети, като тефтерчета или вложки, които предпазват дрехите от деформация и др. Картонът може да бъде използван за направата на опаковки, но е важно да се отбележи, че не осигурява достатъчна защита и е добре съдържанието да бъде допълнително обезопасено с аеропласт или друг вид защитен материал.

 

Велпапето (гофриран картон) е съставено от няколко слоя материал. Трипластното велпапе се състои от външен и вътрешен слой хартия, а междинния слой е направен от нагъната хартия. Велпапето е еластичен и лек материал, което е от голямо значение за тези, които изпращат големи количества пратки. Опаковките от велпапе остават здрави, дори когато са изложени на удари, влага или резки температурни промени. Все пак е добре да се вземе под внимание, че няма кутия или кашон, които да устоят на огромни удари и продължителни, тежки условия, но велпапето определено е по-добрият избор пред картона, защото осигурява по-високо ниво на сигурност.

 

Партньорство с дистрибуторски компании

 

 

Дори да не изпращате продуктите си лично, а за тази цел да си партнирате с дистрибутори, все пак е добре да сте запознати с разликите между картонените опаковки и тези от велпапе. Независимо, че други компании изпращат продуктите ви и те поемат отговорността по пакетирането и целостта на опаковката, е добре да сте сигурни, че продуктът е добре защитен, защото той остава ваша отговорност и негативите, за съжаление, ще са за вас.

 

 

Кога да използвате картон и кога велпапе?

 

 

Когато се използват в благоприятни условия и картонът и велпапето са подходящи за опаковъчни материали. Картонът е подходящ за опаковане на леки предмети, като дрехи, например.

 

Велпапето се използва за опаковане и изпращане на предмети, поради своята устойчивост и здравина. Докато картонът не е удароустойчив, то велпапето може да издържи на натоварването, което целия куриерски процес нанася върху пратките.

 

За тези, които използват брандирани и/ или персонализирани опаковки е добре да знаят, че велпапето също може да бъде брандирано, като за разлика от картона то предлага по-голяма устойчивост.

 

Велпапето надделява и в още един аспект над картона и той е, че то е широко използвано за опаковането на храни, което отново се дължи на неговата здравина. Онлайн магазините за пазаруване на хранителни стоки използват опаковки от велпапе, които са облицовани с изолационен материал, като по този начин се осигурява по-голяма защита на бързоразвалящите се храни.

 

Ако все още не можеш да решиш кой е подходящият опаковъчен материал за твоите продукти – картон или велпапе, не се колебай да се свържеш с нас за съвет!