Какво е FEFCO и за какво служи?

25 юли 2020
Какво е FEFCO и за какво служи?

FEFCO е съкращението на Европейската Федерация на производителите на велпапе (European Federation of Corrugated Board Manufacturers). Това е международна организация с нестопанска цел, която представлява интересите на индустрията в цяла Европа. Работата на организацията обхваща разнообразие от теми и казуси – от технически до финансови. Едно от най-известните неща, направено от FEFCO е международен каталог, съставен от кодове. С помощта на тези кодове се обозначават различните видове велпапе, така че те да бъдат напълно разпознаваеми от всяка една държава.

 

Ние от Packit.bg се заехме със задачата да направим кратко ръководство, за да ви помогнем да разберете по-добре разликите и значенията, които стоят зад всеки код.

 

 

Какво е FEFCO код?

 

 

Кодовете на FEFCO са международно признати кодове, които се използват за идентифициране на различни модели и стилове на картонени кутии. Всеки вид кутия има свой четирицифрен код, който може да се раздели на две части. Първите две цифри идентифицират категорията, а последните две цифри показват уникалния стил на кутията. Да вземем за пример най-популярния стил на кутия в света - класическите кутии 0201. Този тип кутия е стил 01 и е в категория 02 – кутии с прорези.

 

Не забравяйте, че кодът на FEFCO ще ви каже само стила на кутията, а не нейният размер. Размерите във всяка една категория могат да варират значително. Тук в Packit.bg не просто продаваме кутии – ние ги изработваме и можем да направим кутии/ кашони по ваши конкретни изисквания!

 

 

FEFCO. Стилови категории

 

 

  • 01 – листове/ ролки от велпапе

 

rolka-velpape

 

  • 02 – кутии с прорези. Съставени от едно парче картон, което обикновено е залепено или зашитo. Обикновено се използва тиксо за запечатване на перата (страните на кашона)

 

kashon-ot-velpape

 

  • 03 – кутии, тип „телескоп“. Изработени са от повече от едно парче картон и имат капак и основа.

 

kutiq-klasior-teleskopichna-velpape

 

  • 04 – кутии, тип „папка“. Обикновено се правят само от едно парче велпапе и се сгъват, за да се „увият“ около съдържанието. Някои видове имат включени фиксатори или дръжка.

 

kutiq-papka-velpape

 

  • 05 – „плъзгащи“ кутии. Тези кутии се състоят от няколко броя „ръкави“ и облицовки, които се плъзгат в различни посоки и се поставят една в друга.

 

plazgashta-kutiq-velpape

 

  • 09 – Кутии с вътрешни приспособления. Допълнителни части, направени за използване с други стилове кутии. Например вътрешни подплънки, облицовки или разделители.

 

kutiq-s-razdelitel-velpape

 

 

Кодовете на FEFCO помагат за създаването на стандартен език за потребителите и индустрията и улесняват незабавното идентифициране на различните стилове на кутиите, без да е необходимо да се използват дълги и сложни описания за всяка една от тях.

 

Ето и някои от най-популярните видове кутии на пазара:

 

fefco-boxes

 

За поръчки и въпроси посетете онлайн магазина ни www.packit.bg или се свържете с нас на 0885 992 360. Очакваме ви!