Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Коя защитна опаковка да изберем

17 април 2020
Коя защитна опаковка да изберем

Защитните опаковъчни материали са от съществено значение за предпазването на предметите от повреда при транзит и/ или съхранение. Но с голямото разнообразие от различни видове защитни опаковки, как да разберете кой вид ще отговори най-добре на вашите нужди? Ние от Packit.bg съставихме това кратко ръководство, за да ви помогнем да изберете този опаковъчен материал, който ще предпази вашите вещи по най-добрия начин.

 

 

От какъв тип защита имам нужда?

 

 

Това е първият и най-важен въпрос, който трябва да си зададете, когато ви се наложи да опаковате своите вещи или продукти. Ето и някои от видовете защита, от които може да имате нужда:

 

Запълване на празни пространства

Този вид защита се отнася за всяки вид опаковъчен материал, който действа като „възглавничка“ и запълва празните пространства, което от своя страна ограничава движението на предметите вътре в кашона/ кутията.

 

Блокиране и подпиране на опакованите предмети

Целта на този тип защитна опаковка е да предотврати изместването или плъзгането на предметите, както и да защити уязвимите им ъгли и ръбове от повреди. Всички празни пространства трябва да бъдат запълнени, за да бъде максимално защитено съдържанието на кашона/ кутията.

 

Омекотяване/ ефект „възглавница“

Обикновено това е защитен материал, обвит около по-крехки предмети, за да се предотврати повреда по време на транзит. Този вид защита може да предотврати драскотините и счупванията при удар.

 

Защита на повърхностите

Често защитните опаковки, които осигуряват уплътняване, осигуряват и повърхностна защита. Така продуктите са предпазени от надраскване, протриване или повърхностна повреда. Съществуват защитни материали, като антистатичен аеропласт например, които освен че предпазват повърхността на електрониките (телевизори, лаптопи и др.) от надраскване, но и ги предпазват от вредното влияние на статичното електричество.

 

 

Видове защитни опаковъчни материали

 

 

Аеропласт или аерофолио

 

 

Аеропластът вероятно е един от най-известните видове защитни опаковъчни продукти и е изключително универсален в своите приложения. Аерофолиото може да се използва за увиване на продукти с различна форма и размер и предлага висока удароустойчивост, което го прави чудесен избор, когато искате да защитите деликатни предмети като вази, очила, всякакъв вид техника и обемисти предмети. На пазара съществуват различни видове аеропласт - с големи или малки мехурчета (балончета); с антистатичен ефект; пликове, подплатени с аерофолио; крафт-аеропласт; с разпенен полиетилен и други.

Вижте тук, ако искате да научите повече за видовете и ползите на аеропласта.

 

aeroplast

 

 

Опаковъчна хартия

 

 

Опаковъчната хартия има широко приложение, като най-често се използва за запълване на празните пространства в кутията и осигурява известна удароустойчивост. С помощта на специални машини за раздробяване на хартия, тя може да бъде много ефективна в уплътняването на предметите в кашона. Друг популярен избор на основата на хартия е велпапето. То е изключително здраво, но същевременно гъвкаво и служи за опаковане на чупливи предмети, предпазване на повърхности от счупване или надраскване и т.н.

 

 

opakovachna-hartiq

 

Пликове

 

 

Пликовете могат да бъдат от различни материали, като някои от тях са изработени изцяло от аеропласт, други – от аеропласт и алуминиево фолио, а трети – от хартия, подплатени с аеропласт. Пликовете направени от хартия и подплатени с аеропласт се използват най-често самостоятелно като пощенски пликове и са подходящи за изпращането на малки предмети и могат да допринесат в намаляването на разходите за доставка, в сравнение с друг вид опаковка.

 plik-aeroplast   poshtenski-plikove-aeroplast

 

 

 

Какъвто и вид опаковка и защитен материал използвате е важно да се уверите, че те изцяло отговарят на вашите нужди и спецификата на предметите, които опаковате. Независимо дали опакованите продукти ще бъдат складирани или са предназначени за транзит е добре да им осигурите максимална защита.

 

 

 

 

 

Сподели: