Бърз наръчник за Коледно рециклиране

30 декември 2019
Бърз наръчник за Коледно рециклиране

След разопаковането на всички подаръци, Коледа често ни оставя с много боклук и опаковки, от които трябва да се отървем. Голяма част от този боклук се озовава или на сметището или се изгаря.

 

Подготвили сме ви кратко ръководство как да намалите количеството боклук, който се изхвърля като направите едно „коледно рециклиране“.

 

Опаковъчна хартия

 

opakovachna-hartiq-reciklirane

 

Въпреки, че се прави основно от хартия, опаковъчната хартия може да бъде по-трудна за рециклиране, отколкото смятаме. Тя може да бъде ламинирана, да съдържа брокат, фолио или пластмаса, което да попречи на рециклирането ѝ. Освен визуална проверка за наличието на ламиниращи или брокатени елементи, можете да направите един бърз тест, с който да проверите дали опаковъчната хартия може да бъде рециклирана. Смачкайте хартията на топка и ако тя остане в тази форма, то тя може да бъде рециклирана, но ако започне да се разгъва и да придобива първоначалната си форма, то това означава, че за ламинирането ѝ е използвана пластмаса, която може би не може да бъде рециклирана.

 

Добре е да се вземе предвид обаче, че ако има голямо количество брокат и фолио, то най-вероятно хартията няма да може да бъде рециклирана. Най-рециклируемите опаковки са тези, които все още имат естествено усещане за хартия. Освен това, ако опаковъчната хартия е добре запазена, то можете да ѝ дадете втори живот, като я използвате отново.

 

Коледни картички

 

koledni-kartichki-reciklirane

 

Подобно на опаковъчната хартия, Коледните картички често съдържат фолио, пластмаса и брокат. За да се уверите, че картичката може да се рециклира – изрежете частите, съдържащи материали, които не подлежат на рециклиране. Ако пък сте от хората, които обичат да експериментират с ръчно направени неща– запазете ги за в бъдеще и направете нови картички от тях.

 

 

Подаръчни чанти

 

podarachni-chanti-reciklirane

 

Повечето подаръчни чанти са ламинирани и не могат да бъдат рециклирани. Въпреки това те са едни от най-добрите елементи от Коледните опаковки, които могат да бъдат използвани повторно. Те са лесни за съхранение, тъй като не заемат много място и не се намачкват като опаковъчната хартия, например.

 

Ако все пак не са ламинирани можете да ги рециклирате и дори да ги компостирате, като се уверите, че не съдържат добавени материали.