Опаковане на картини в 10 лесни стъпки

27 септември 2019
Опаковане на картини в 10 лесни стъпки

 

 

Опаковането с цел изпращане или преместване не е лесна задача, особено когато става въпрос за картини. Картините, които имат стъкло и/или рамка трябва да бъдат опаковани така, че да не се счупят, а при тези, които са само платно – трябва да се уверите, че то е защитено от евентуално скъсване или намачкване.

 

Независимо дали става въпрос за пренасяне или за изпращане, картините изискват по-прецизно опаковане. Когато избирате кутиите, с които ще опаковате картините, се уверете, че те са правилните по размер и издържливост. За още по-голяма защита използвайте аеропласт, опаковъчна хартия или други опаковъчни материали, които биха защитили картините при транспортиране. 

 

Важно - Преди да опаковате картината се уверете, че тя е напълно изсъхнала!

 

 

 

 

 

 

Стъпка 1 - Свалете картината от стената и я поставете на гладка и стабилна повърхност

 

opakovane-na-kartini

 

Стъпка 2 – Ако картината има стъкло, залепете самозалепваща лента (тиксо) в Х форма

 

Това ще предпази картината и ще запази стъклото на място, в случай, че се счупи или напука по време на преместване/ транспортиране.

 

 

opakovane-na-kartini

 

 

Стъпка 3 – Покрийте стъклото или предната част на картината с парче дебел картон

 

 

Можете да вземете парче велпапе от кашон, който не ви трябва. То трябва да бъде достатъчно голямо, за да покрие предната част или стъклото на картината, но не по-голямо от самата картина. Нашият съвет е да използвате велпапе от трипластов или петпластов кашон, което би предпазило цялостта на стъклото по време на транспортиране.

Освен велпапе можете да използвате и други материали (несадържащи киселини, които биха разградили боите на картината), като например пяна, двупластно велпапе и др. Целта е да няма пряк допир между аеропласта и платното от картината, защото това би довело до слепване.

 

opakovane-na-kartini

 

 

Стъпка 4 – Увийте картината в дебел слой аеропласт

 

 

В зависимост от формата на картината, можете да увивате хоризонтално или вертикално или и по двата начина, стига картината да бъде добре защитена. За още по-голяма защита препоръчваме използването на аеропласт с големи балончета, като поставяте аеропласта така, че балончетата да са от страната на картината!

Залепете краищата на аеропласта с тиксо в задната част на картината. Когато приключите с опаковането се уверете, че картината е плътно увита, без опасност от разлепване.

 

opakovane-na-kartini

 

 

Стъпка 5 – Потърсете правилния размер кашон или кутия за вашата картина

 

 

Изберете кашон, който е малко по-голям от самата картина.

 

opakovane-na-kartini

 

 

Стъпка 6 – Сложете картината в избрания от вас кашон

 

 

Съвет – Ако имате повече от една картина е добре всяка една от тях да бъде опакована в отделен кашон.

Запълнете празното пространство между картината и стените на кашона с аеропласт, опаковъчна хартия и др. за още по-голяма здравина и устойчивост.

Използването на вестник не е препоръчително, защото той може да остави следи от мастило по картината!

 

opakovane-na-kartini

 

 

Стъпка 7 – Внимателно разклатете кутията, за да се уверите, че картината е стабилна и не се мърда

 

 

Ако картината се мърда – сложете още от допълнителните опаковъчни материали, за да я уплътните.

 

 

Стъпка 8 – Затворете кашона, използвайки опаковъчно тиксо

 

 

opakovane-na-kartini

 

 

Стъпка 9 – Обозначете кашона с надпис „Чупливо“

 

 

Напишете „Чупливо“ с дебел черен или червен маркер, за да може хората отговорни за пренасянето и/или транспортирането да знаят, че съдържанието е чупливо и ценно.

 

opakovane-na-kartini

 

 

Стъпка 10 – Ако картината е много голяма използвайте телескопични кутии

 

 

Телескопичната кутия всъщност са две кутии, които влизат една в друга. Те са чудесна идея, ако размера на картината е по-голям от 76х91 см. Запълнете празните пространства с аеропласт, опаковъчна хартия или друг вид опаковъчен материал.

Ако пък картината е без рамка – навийте платното (след като сте се уверили, че е напълно сухо!) и го поставете в цилиндрична кутия.

Приятно опаковане от екипа на Packit.bg!