Оптимизиране на опаковъчния процес

11 октомври 2019
Оптимизиране на опаковъчния процес

В наши дни голяма част от складовете по света се опитват да оползотворят максимално пространството си, като поддържат стоковата си наличност в добър баланс. Освен добрата организация при приемането на нови стоки от голяма важност е и тяхното изпращане. От друга страна пък, за да бъде процеса на изпращане ефективен е необходима добра организация в процеса на опаковане , като прекъсванията са сведени до минимум. Това може да бъде постигнато, чрез използването на правилното оборудване и опаковъчни материали.

 

Първо, за да работи една опаковъчна станция ефективно, е нужно да има минимум 2 метра по ширина и дължина, за да се гарантира достатъчно пространство за работната станция, оператора и опаковъчните материали.

 

Следващата стъпка е да преразгледате опаковките, които използвате. Това първоначално може да ви изглежда маловажно, но при широкия избор от опаковки на пазара можете да намерите по-просто решение за опаковане, което може не само да ускори процеса на опаковане, но и да ускори цялостната ефективност на производствения екип.

 

Нека разгледаме по-отблизо как може да бъде оптимизиран процеса на опаковане от два различни ъгъла:

 

 

Организирана опаковъчна станция

 

За бизнеси, които имат точно определено и регламентирано пространство може да бъде използвана специално изградена опаковъчна станция или мобилна/ подвижна работна маса. Предимствата са няколко – обособено място за опаковане, подреденост, възможност за поставяне на рафтове около и под работната станция, където да се слагат опаковъчните материали. По този начин екипът, отговорен за опаковъчния процес, получава лесен достъп до всичко, което му е необходимо и времето за опаковане става значително по-малко.

 

Не забравяйте да изберете правилното оборудване. Нека вземем за пример работните станции. Те трябва да бъдат здрави и стабилни, за да могат да издържат на различно натоварване, а също така и да не се износят бързо. 

 

За бизнеси с достатъчно складово пространство, които вече се насочват към организиран процес на опаковане, разгледайте текущите си места за съхранение и помислете за предимствата на използването на високи стелажи за съхраняване на палети. Въпреки, че това няма пряко влияние върху опаковъчния процес, се създава една подредена работна среда и оползотворяване на пространството.

 

Ако установите, че използвате пространството си по-най добрия и ефикасен начин, като поставяте по-тежките и обемисти предмети на високите нива на стелажите, то е добре да помислите над процесите за извличане на необходимата стока. Това, което се има в предвид тук, е, бързооборотните стоки да бъдат поставени на по-лесно достъпни места и нива на стелажа и времето, за което стигат до опаковъчната станция да бъде съкратено до минимум. Когато стотици продукти трябва да бъдат взети от склада през целия ден, това може да спести ценно време, чрез намаляване на необходимостта от излишно ходене през склада, както и по-малка нужда от използване на мотокар.

 

И накрая, за да подобрите производителността на процеса за изпращане на стоки, помислете над възможността за поставяне на работната станция в близост до бързооборотните стоки, което би съкратило значително времето за опаковане.

 

sklad-opakovachen-proces-optimizaciq

 

По-рентабилно използване на опаковъчни материали

 

Често бизнесите използват повече опаковъчни материали, отколкото всъщност им е необходимо. Слагането на малки предмети в кутийка и в опаковъчен плик е ненужно и малко прекалено. Щанцовите кутии и кутиите със самозалепваща се лента са един добър вариант, който спестява време и усилия.

 

Помислете за количеството опаковки, което купувате в момента. Макар, че е логично да купувате повече ако и когато ви е необходимо си струва да прецените дали няма да бъде по-рентабилно закупуването на цял палет с подходящите по размер кашони, необходими за опаковането и защитата на вашите продукти. Това поддържа стоковата наличност и няма опасност да останете без опаковки. Ще се изненадате колко по-ниска е цената на опаковката, когато се продава на палет!

 

Ако продуктите ви са еднакви по размери, кашоните по поръчка са чудесен вариант за вас, тъй като по този начин можете да намалите до минимум празните пространства и ще спестите от големи количества опаковъчни материали.

 

Надяваме се, че сме ви били от полза с нашите съвети и препоръки. Ако пък искате да видите нашия бърз наръчник с 5 стъпки в оптимизирането на опаковъчния процес, то можете да го направите тук.