Шредирано велпапе – същност и ползи

13 май 2020
Шредирано велпапе – същност и ползи

Неведнъж сме говорили за велпапето и ползите от използването му в опаковането. Освен, че то е здрав и надежден материал, от който могат да се произвеждат най-различни по форма и размер кашони и кутии, то също е и много икономично и екологично.

 

За разлика от обикновената хартия, изработена от твърда дървесина (която всички знаем, че бива изсичана и горите на планетата ни намаляват все повече), велпапето е направено от рециклирани материали и влакна от мека дървесина, служещи за попълване. Това го прави изключително устойчиво и което също е от голямо значение – биоразградимо. Повторното използване на велпапето намалява в пъти количеството на вредните отпадъци, които се изхвърлят в природата не само защото самото то е екологично, но и също така може да замести голяма част от неразграждащите се материали, с които сме заобиколени.

 

Можем да вземем за пример стириопора. Всички знаем и сме виждали този вид пластмаса, но малко от хората знаят, че той е изключително токсичен и опасен материал. Полистиролът (както е истинското му наименование) е вид пластмаса, която е произведена на основата на петрол и вредите от нейното производство значително надвишават ползите. Стиролът (компонент на полистирола) носи множество рискове за здравето. При продължително излагане засяга централната нервна система, в допълнение към възможността да бъде и канцерогенен.

 

Тук идва въпросът – защо да използваме този така вреден и скъп материал, когато можем да го заменим с много по-екологичен вариант?

 

 

Шредирано велпапе

 

shredirano-velpape-rolka

 

Употребата на шредирано велпапе не само дава втори живот на кашоните и кутиите от велпапе, но е и изключително екологично. За направата му се използват специални машини, наречени шредери, които нарязват велпапето на ленти. Лентите от своя страна за меки и еластични, което ги прави един чудесен заместител на пластмасовите опаковъчни материали.

 

С шредираното велпапе можете:

 

  • да уплътнявате различни по размер и форма кутии и кашони;
  • да го използвате като подложка на дъното на кутията/ кашона или
  • да обвиете по-крехките предмети, преди да пристъпите към опаковането им

 

shredirano-velpape-uplatnqvane-na-kashon

 

Велпапето е здрав и устойчив опаковъчен материал и в същото време е леко. Тези му качества са изключително важни, когато става въпрос за превозване на голям брой стоки в страната и извън нея. Припомнете си ползите от велпапето и защо да го използвате.

 

А вие кой опаковъчен материал бихте избрали?